21 Mart ” İlkbahar Gündönümü ” Nedir ?

İlkbahar Gündönümü

Bugün Google ana sayfasında İlkbahar Gündönümü öne çıkarmak adına Doodle oldu. Güney ve Kuzey Yarım Küre güneş ışıklarını öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer. İlkbahar Gündönümü 21 Mart’ta Güney Kutup Noktasında altı aylık gece başlarken, Kuzey Kutup Noktasında ise altı aylık gündüz başlar. Bu olay İlkbahar Gündönümü 21 Mart Ekinoks olarak da bilinmektedir.

Yılda iki kez gerçekleşen gündönümü güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısılmaya veya uzamaya başladığı an olarak bilinmektedir. İlkbahar Gündönümü Nedir ? İlkbahar Gündönümü Ne Zaman Gerçekleşir ? Gelin şimdi bu soruların cevabına bir göz atalım.

Ekinoks ( ılım – gece gündüz eşitliği veyahut gün – tün eşitliği olarak da bilinmekte ) , Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması neticesinde aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği ana denir. Gece ve gündüzün eşit olduğu andır. İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olmak üzere yılda 2 kere gerçekleşmektedir.

21 Mart ( İlkbahar Ekinoksu )

Güney ve Kuzey Yarım Kürede , Güneş ışınları öğle vaktinde Ekvator’a 900 dik açısı ile düşmekte. Ekvator’da gölge boyu sıfırdır. Güneş ışınları 21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarım Küreye dik açı ile düşmekte. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Kürede gündüzler geceden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Kürede tam tersi durum yaşanmaktadır. Bugünden itibaren Kuzey Yarım Kürede ilkbahar mevsimi başlarken, Güney Yarım Kürede ise sonbahar mevsimi başlamaktadır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçerken, Güneş her iki kutup noktasında da görülmektedir. 21 Mart’ta Dünya’da gece ve gündüz eşit olmakta.

21 mart ilkbahar gündönümü

Ekinoks İle İlgili İlginç Bilgiler

👉 Ekinoksun Günü Değişkendir.

Genelde bahar ekinoksu 21 Mart olarak bilinmekte. Ama 2000 yılından beri sadece 2003 ve 2007 bahar ekinoksu 21 Mart’ta denk gelmiş. Bunun dışında bu senede dahil ilkbahar ekinoksu 20 Mart’ta denk gelmekte. En azından 2020 yılına kadar 20 Mart’ta gerçekleşmektedir.

👉 Ekinoks Tüm Gün Sürmez.

Genelde gece ve gündüzün eşit olduğu söylendiğinde ekinoksun tüm gün sürdüğü düşünülmekte. Aslında olay öyle gerçekleşmiyor.  Ekinoksun kesin bir tarihi vardır.

👉 Kuzey ve Güney de İşler Farklıdır.

İçinde bulunduğumuz Kuzey Yarım Kürede 20 Mart İlkbahar Ekinoksu yaşanırken, Güney Yarım Kürede ise Sonbahar Ekinoksu yaşanmaktadır. Yani Güney Yarım Küre ilkbahara gülümserken, Kuzey Yarım Küre sonbahara göz kırpmakta.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?