Oruç diyeti olarak da bilinen Intermittent Fasting diyeti nedir ?
Çok eski dönemlerden beri kullanılan bir diyet metottu olan Intermittent Fasting, diğer bilinen adı ile aralıklı oruç yada oruç diyetinde olarak bilinen bu diyet yönteminde hedef yiyeceklerin tüketildiği zaman dilimi olan bir tür beslenme yöntemidir. Bu programın temel amacı sizlere ne yemeniz gerektiğini değil de, ne zaman yemeniz gerektiğini söylüyor.
Aralıklı oruçta , dikkat edilmesi gereken noktalara, kısıtlamalara baktığımızda en önemlisinin en az 8 saat sürecinde aç kalınması gerekmektedir. Tabi uzun süre aç kalmak, bazı kişilere iyi gelmeyeceğinden dolayı, bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle aralıklı oruç diyetine başlamadan önce bu yöntemin size uygun olup olmadığını diyetisyeninize yada doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Aralıklı Orucun Türleri
Her bir haftada gerekli aç kalma sürelerine ve bağlı olarak çok farklı aralıklı oruç türleri mevcut. En sık kullanılan aralıklı oruç türleri arasında şunları söyleyebiliriz.
✔ 16 : 8 Diyeti
16 : 8 diyeti yönteminde günün 8 saati yemek yenilip, günün kalan 16 saatinde ise kalori içeren herhangi bir yiyecek ve içecek tüketilmiyor. Bu 16 saati kendinize göre özel olarak ayarlayabiliyorsunuz. Genelde çoğu kişi akşam yemeğinden sonra 20:00 yeme içmeyi kesiyor ve ertesi gün kahvaltıyı saat 12:00 yapıyor. Gün içerisinde istediğiniz saatlerde su, sade kahve, şekersiz çay, soda gibi içecekler tüketebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 8 saat içerisinde yediğiniz yemeklerin hem düşük kalorili , hem de sağlık seçimler olmalıdır.
✔ 5: 2 Diyeti
5 : 2 diyetinde haftanın 5 günü normal ve sağlıklı bir diyet yapıyorsunuz. Haftanın kalan 2 gününde ise alımınızı günde yaklaşık olarak 500 – 600 kaloriye kadar düşürüyor ve belirli saat aralıkları ile sınırlandırıyorsunuz. Yani 16 saat aç kalacağınız şekilde 500 – 600 kalori almanız gerekiyor. Bu iki günün arka arkaya olmamasına dikkat etmelisiniz.
✔ Eat – Stop – Eat ( Ye – Dur – Ye )
Ye – dur – ye aralıklı oruç diyeti yönteminde ise ; hafta boyunca arka arkaya olmayacak şekilde 1 yada 2 gün belirleyerek ve 24 saat boyunca yemek yemiyorsunuz. Diğer günlerde ise hafta boyuna yaptığınız gibi normal bir şekilde yiyebilirsiniz.
Aralıklı Oruç İçin Beslenme Önerileri
👉 Sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta veya sahanda yumurta tüketebilirsiniz. Yumurtanın yanında hem sizi doyuracak hem de besleyici bol yeşillik tüketin. İçecek tercihinizi ise şekersiz olmak kaydı ile kahveden, yeşil yada siyah çaydan yana yapabilirsiniz.
👉 Öğle menüsünde ise evde yapılmış taze sebze çorbası , belirli bir miktarda balık – et yada tavuk tercih edebilirsiniz. Dilerseniz de protein içeren taze ve sağlıklı gıdalarla salata tüketebilirsiniz.
👉 Akşam menüsünde ise mutlaka bol miktarda sebze tüketimine özen gösterin. Yoğurt tüketebilirsiniz. Unutmayın yoğurdun tok tutma ve iştah kapatma özelliği sayesinde kalori alma isteğinizin de önüne geçmiş olursunuz.
👉 Bu yöntemi uygularken karbonhidrat alımınızı düşürmeniz gerekmektedir. Mesela pilav, makarna ve ekmek gibi karbonhidrat açısından yüksek gıdalar ile beslenmeyip, bitkisel protein yönünden zengin et – balık – yumurta – salata gibi hafif aynı zamanda sağlıklı gıdalar tüketmenizde fayda var.
👉 Bu yöntemi uygularken aç kalmanız gereken zaman diliminde yeşil çay, soda, su , kahve gibi sağlıklı içecekler tüketerek yağ yakımınızı hızlandırın. Bu diyet listesini uygularken margarin tüketiminden uzak durmalısınız. Alternatif olarak hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz.