Hayatımıza akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar girdiğinden beri, yeni yeni hastalıklarda meydana gelemeye başladı. Eğer sizlerde sürekli bilgisayar karşısında iseniz, cep telefonu elinizden hiç düşmüyorsa, gün içinde sürekli maillerinizi kontrol ediyor, sosyal medyada neler olduğunu merak edip duruyorsanız, dikkat dijital çağın yeni hastalıklarından birine veya birkaçına kapılmış olabilirsiniz.
İşte Yeni Çağın Dijital Hastalıkları
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prf. Dr. Ersin Akpınar danışmanlığında Uzm. Dr. Halil Volkan Tekayak yapılan araştırmaya göre ” Yeni Çağda Sosyal Medya ve Dijital Hastalıklar ” sosyal ağ araçlarına bağımlılığın , madde bağımlılığı ile ortak sonuçlar doğurdu ve bu hastalıkların ihmal edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Bu araştırmalar neticesinde günümüzde yeni yeni duymaya başlanan hastalıkları şu şekilde sınıflandırabiliriz.
👉 Aşırı Mesaj Atma – WHATSAPPITIS
Sürekli telefon elinde mesajlaşma platformlarını sık sık kullanan kişilerde zaman içinde aynı hareketleri sürekli tekrarladıklarından dolayı el ve kollarındaki sinir, tendon , kas ve diğer yumuşak dokularda zedelenmeler oluşmaya başlıyor. Bunun sonucunda da kan akışında bozulma ve ağrı ile ilgi problemler ortaya çıkıyor. Sürekli mesajlaşan kişilerde belli bir süreden sonra parmaklarda karıncalanmalar, ellerde uyuşmalar ve kimi zamanda el hareketlerinde bazı çeşitli kontrol kayıplarına neden olabiliyor. Dünya genelinde mesajlaşma platformda daha çok WhatsApp tercih edildiğinden dolayı bu rahatsızlığa Whatsappitis olarak adlandırılmakta.
👉 Aşırı Özçekim Yapma ve Yayınlama – SELFİTİS
Kişi sürekli selfi çekip, sosyal medya yayınlamasıyla karakterize ”obsesif kompulsif ” bir bozukluk olarak görülmektedir. Bu durumun altında yatan nedenler arasında ise kişi kendisini toplumda hissettiğini kabul edilebilirliğin derecesini artırmak ve diğer kişilerle daha iyi iletişim kurma gayretindedir. Bu hastalık kişide bağımlılık oluşturmakta, ilişkilere zarar vermeye başlar.
👉 Eve Kapanma – HIKIKOMORI FENOMONİ
Hikikomori kelimesi Japoncada toplumdan elini ayağını çekmek anlamına gelmektir. Teknoloji bağımlılığından dolayı birden kendini eve kapatıp, aile bireyleri de dahil olmak üzere en yakın arkadaşları bile iletişimi koparma noktasına geliniyor. Kişinin sürekli bilgisayar ekranını karşına geçmesi, bunun sonucunda sanal alemde iletişim bağımlılığını geliştiren , kendini sosyal çevreye kaptırmasından dolayı ortaya çıkan hastalığa Hikikomori denilmeye başlandı. Başlarda büyük bir zevk ile sanal alemde iletişime geçmek cazip gelse de, zaman içinde kişi sorumluluklarını ve hayatı ertelemeye başlıyor.
👉 Telefonsuzluk Fobisi – NOMOFOBI
” No Mobile Phone Phobia ” kelimelerin kısaltılmasından yola çıkarak, dilimize ” Telefonsuzluk Fobisi ” olarak çevrilen bu hastalığın en önemli özelliği arasında Z kuşak olarak adlandırılan ve akıllı telefonların okuma ve yazma bilmeyenlerin bile kullanmaya başlayan yeni nesli yakından ilgilendiriyor. Bu hastalığın asıl nedenleri arasında aşırı telefon kullanımı oluşturduğu bağımlılığı olarak bilinmektedir. Buradaki sorun kişi telefonu yanında olduğu halde bile unutmuş olabileceği sürekli elini ya cebine atar, ya da çantasını kontrol eder. Herhangi bir noktada şebeke sinyali olmadığı zamanlar veyahut telefonun şarjı bittiğinde aşırı öfke duyarlar.
👉 Gelişmeleri Kaçırma Korkusu – FOMO HASTALIĞI
Kişi bir taraftan günlük rutin işleri ile uğraşırken, bir taraftan da aklında sosyal medya aracılığıyla kurduğu arkadaşların acaba, şuan sosyal medyada neler paylaşıyor olduğunu merak edip durur. Fomo Hastalığında kişi, sosyal medyadaki erişemedikleri zaman sanal alemdeki gelişmeleri kaçıracakları korkusuna kapılırlar. Bu korku sonucunda endişeli ve gergin olurlar. Bu hastalığın adını nelerden geliyor diye soracak olursanız, hemen dipnot olarak onu da sizlerle paylaşalım. İngilizce de ” Fear of Missing Out ” kelimelerin ilk harflerinin birleşmesinden geliyor. Dilimize ise ” Gelişmeleri Kaçırma Korkusu ” olarak çevriliyor.