Bir taraftan sağlıklı beslenmek istiyorsunuz, ama bir taraftan da diyet yapmak istemiyorsunuz ! Peki, bunu nasıl yapabilirim, diye kendi kendinize düşünüyorsunuz. Aslında basit birkaç uygulama ile diyet yapmadan daha sağlıklı beslenebilirsiniz. ”Nasıl ? ” mı, detaylar birazdan.
Biliyorsunuz, diyet esnasında bazı yiyecek ve içecek gruplarından uzak durmamız gerekiyor. Gelin bunun yerine, birkaç ay içinde tamamen yeni bir bakış açısı ve yeme düzeni oluşturmak için bu ipuçlarından bir veya ikisini her hafta sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza dahil etmeyi taahhüt edin.
8 Adımda Diyet Yapmadan Daha Sağlıklı Beslenmenin Yolları
1.Sabah Uyanır Uyanmaz Su İçiyoruz
Sadece nefes alarak uyuduğunuzda tonlarca su kaybedersiniz (bir aynayı nefesinizle nasıl buğulandırabileceğinizi düşünün.) Sabah uyandığınızda, yaklaşık sekiz saattir hiç su içmemişsinizdir ve dehidrasyon bu duruma neden olabilir. Güne her şeyden önce 20-30 ons filtrelenmiş su ile başlayın ve sağlığınızın değişimini izleyin.
2. İlk İş Su İçmek, İkinci İş Protein Tüketmek
Protein sizi tok tutar ve kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur. Sabahları kan şekerinizi yükseltirseniz (hamur işleri veya şeker yiyerek), gün içinde yiyecekleri ikiye katlama olasılığınız daha yüksektir. Sabahları kan şekerinizi dengede tutun ve sağlığınızdaki değişimi izleyin. Sabah uyandıktan sonraki bir saat içinde en az 15-20 gram protein hedefleyin.
3. Sade Kahve ve Şekersiz Çay
Aklınızda bulunsun ! Şeker , gerçekte olduğunuzdan daha fazla aç hissetmenize neden olur. Şimdiye kadar çok fazla şekerin sizin için kötü olduğunu biliyorsunuz, ancak özellikle sabahları ilk yaptığınız şey sizin için kötü.
Bırakmaya hazır değilseniz kullandığınız miktarı en azından yarıya indirin. Bir hafta sonra, damak tadınız farkı fark etmeyecek ama vücudunuz fark edecek.
4. Sabahları Kahveniniz yada Çayınızın İçerisine Kolajen Protein Ekleyin
Kollajen sıcak sıvıda tamamen çözünür, kokusuz ve tatsızdır. Sabahları protein almanın harika bir yolu, saçlarınızı ve tırnaklarınızı daha güçlü ve daha uzun yapacağından ve cildinizin elastikiyetini destekleyeceğinden bahsetmiyorum bile. Dilerseniz sabah tüketeceğiniz bir smoothie’ye veya istediğiniz başka bir içeceğe ekleyebilirsiniz.
5. Ne Yediğinizi Değiştirmek Yerine Ne Zaman Yediğinizi Değiştirin
Daha sağlıklı beslenmek için yediklerinizi değiştirmek istemeseniz bile , daha sağlıklı beslenmek için ne zaman yediğinizi değiştirebilirsiniz .
Zaman kısıtlamalı yemek, öğünlerin belirli bir süre içinde tüketildiği bir aralıklı oruç şeklidir. Bu yeme şeklinin popüler ve son derece etkili bir şekli, 8 saatlik bir yemek yeme penceresi, ardından günün geri kalan 16 saatini 16:8 olarak adlandırılan oruç tutmaktır. Genellikle, bu her gün veya hemen hemen her gün yapılır.
Zaman kısıtlamalı yemeyi kullanmanın en önemli yanı, sindirim ve insülin seviyelerinizi akşam yemeği ile ertesi gün kahvaltı arasında dinlenmektir. Yatağa gidene kadar yavaş yavaş yiyecek veya içecekler (su hariç) insülin seviyenizi yüksek tutacaktır, bu da enerjinizi tüketebilir, uykunuzu etkileyebilir, vücuttaki iltihaplanmayı artırabilir ve kilo vermeyi veya korumayı zorlaştırabilir. Çoğu kadının optimal sağlık için 9 hatta 10 saatlik bir yemek yeme penceresiyle iyi iş çıkardığını görüyorum. En azından 12 saatlik bir yeme penceresi oluşturun. Örneğin, sabah 8’de kahvaltı yapıyorsanız, akşam yemeğini akşam 8’de bitirin ve akşam 8’den sabah 8’e kadar oruç tutun.
6. Daha Sağlıklı Beslenmek İstiyorsanız Tercihinizi Sağlıklı Yağlardan Yapmalısınız
Biliyorsunuz, tüm yağlar sağlıklı değildir ! Avokado, somon balığı, sızma zeytinyağı, kabuklu yemişler, tohumlar ve doğal gıda kaynakları gibi kaynaklardan elde edilen iyi yağlar, hücre zarlarınızı geçirgen tutarak besinlerin içeri girmesine ve atıkların dışarı atılmasına yardımcı olur. Bitkisel yağ gibi bozulmuş yağlardan elde edilen yağların sağlık açısından herhangi bir faydası yoktur. İyi yağlar sizi doyurmaya yardımcı olur ve amacınız buysa kilo vermenize yardımcı olabilir. Her öğünde ve atıştırmada sağlıklı yağların küçük bir kısmını hedefleyin.
7. Fındık ve Fındık Ezmelerine Aman Dikkat !!!
Gelelim, kuruyemişlere . Kendinizi badem unlu krakerler, her salatada kuruyemiş ve her öğünde fındık ezmesi yerken ve sade kuruyemişlerde atıştırma yaparken bulmak çok kolay. Fındık sizin için iyidir! Ayrıca enerji yoğundurlar ve çok fazla yemek sindiriminizi ve enerji sistemlerinizi yavaşlatır. İsterseniz günde bir kez yiyin, ancak her öğünde bunlardan kaçının (fındık bazlı unlar ve fındık ezmeleri dahil).
8. Salata Sosunuzu Evde Kendiniz mi Yapıyorsunuz, Yoksa Marketten Satın mı Alıyorsunuz ?
Marketten satın alınan salata sosu sadece bozulmasını önlemek için koruyucu maddelerle dolu değil, aynı zamanda canınız onu çekecek kadar şekerle dolu. Üstelik fiyatları da oldukça yüksek, diyebiliriz.
Hem sağlığımızı korumak, hem de cebimizi düşünmek adına, kendi salata sosumuzu, kendimiz evde hazırlayabiliriz. Yapmanız gereken buzdolabınızdaki malzemeleri iyi değerlendirip, lezzetli bir salata sosu hazırlamak olacaktır.