Ender Saraç ile Ramazanda Sağlıklı Beslenin

Doktor Ender Saraç’tan Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin 7 Önemli Öneri

Ender Saraç ile Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Hoş geldin 11 Ayın Sultanı . Ramazan ayının ilk gününden herkese merhaba. Şimdiden tuttuğunuz tüm oruçların, yaptığınız ve yapacağınız tüm ibadetlerinizin dualarınızın kabul olması dileğiyle bugünkü konumuza an itibarıyla başlamış bulunuyoruz.

Ramazanda Sağlıklı Beslenin

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz, neler yemeli , içmeli , nelerden uzak durmalı vücut sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda değerli doktorumuz Ender Saraç ‘ın sözlerine kulak vermeye hazır mısınız ?

Dr. Ender Saraç ; öncelikle Ramazan ayında karaciğer sağlığına dikkat etmemiz gerektiği uyarısında bulunarak , Ramazan ayında beslenirken şu 7 noktaya özellikle dikkat etmemiz gerektiğin altını çizdi.

Dr. Ender Saraç ‘tan Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin 7 Önemli Öneri

♥ İftar sofrasına oturduğumuzda kesinlikle hemen ve hızlı bir şekilde yemek yemeliyiz . Mümkün oldukça yavaş yavaş küçük lokmalar şekilde ve uzun uzun çiğneyerek yemeliyiz.

İftarınız bir tane hurmayla ya da zeytinle açabilirsiniz. İftiranızı açtıktan sonra bir bardak ılık ballı limonlu su içmelisiniz. Ilık ballı limonlu suyun ardından bir kase çorba içmelisiniz. Sebze çorbası tercih edebilirsiniz.

♥ Çorbanın ardından birkaç dakika arkanıza dayanıp dinlenin. Dilerseniz bu dinleme arasında namazınızı kılabilirsiniz. 

♥ Tok karnına kesinlikle şekerli çay , tatlı ya da aşırı şekerli meyve yemeyin.

♥ Mümkün oldukça ağır yağlı yemeklerden  ve yüksek kalorili besinleri tüketmekten uzak durun.

♥ Dilerseniz yemekle birlikte, dilerseniz de yemekten sonra sindirime yardımcı olacak bitki çayları içebilirsiniz. ( Yeşil çay – rezene – anason vb. )

♥ Aşırıya kaçmamak şartıyla oksin atmanıza ve sindirime yardımcı olacak bazı baharatları tüketebilirsiniz. ( Tarçın – zencefil – kimyon – dereotu – zerdeçal – kişniş gibi )

Bu 7 kuralla dikkat ederek Ramazan ayını rahat geçirebilirsiniz.

Doktor Ender Saraç’tan Ramazanda Sağlıklı İftar ve Sahur Menüsü

Biraz önce yukarıda temel olarak Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek için dikkat etmemiz gerekenleri sizlerle paylaştık. Şimdi sağlıklı bir iftar ve sahur sofrası için örnek bir menü paylaşalım.

ramazanda sağlıklı beslenme dr. ender saraç

Sağlıklı İftar Menüsü

Öncelikle orucumuz 1 tane hurma ya da zeytinle açıyoruz. Orucumuzu açtıktan sonra hazırlamış olduğumuz 1 bardak ılık ballı limonlu suyu içiyoruz.

√ Suyumuzu içtikten sonra ardından bir kase çorbamızı içiyoruz. Tercihen az sıvı yağlı bir sebze çorbası tercih edebilirsiniz. Posalı mercimek – domates – tarhana

√ Çorbadan sonra ana yemeklere geçmiyoruz. Şöyle 4- 5 dakika bir ara veriyoruz. Ardından bol beyaz proteinli bir yemek tercih edebilirsiniz. 

3 yumurta akı ve 1 sarısı ile yapılmış maydanozlu lorlu bir omlet yiyebilirsiniz. Ya da taze az yağlı peynir – balık – hindi – light yoğurt – tavuk tercih edebilirsiniz.

√  10 günde bir yağsız kırmızı et tercih edebilirsiniz.

√  Bol yeşil salata tüketebilirsiniz. Tabi içinde patates, havuç ve domates olmayacak.  Şekersiz sebzeler olma şartıyla sebze kavurma tercih edebilirsiniz.

Ara Öğün  için öncelikle 2 – 3 saat bekliyoruz.  1 yeşil elma kabuklu – 1 kivi – ya da mevsimine uygun bir meyve tercih edebilirsiniz.

2 -3 parmak taze dil peyniri yiyebilirsiniz.

10 tane fındık ya da 4 tane ceviz içi tercih edebilirsiniz.

Örnek iftar menüsünden sonra şimdi de örnek sahur menüsüne geçelim.

Sağlıklı Sahur Menüsü

√ 6 kaşık soyalı müsli

√  1 bardak ılık light süt  ve 2 tatlı kaşığı keten tohumu

√  1 tane kabuğunu soymadan yeşil elma yiyebilirsiniz.

√  Haftada bir kere sahur yemeğinde ıspanak böreği ya da pırasa böreği tercih edebilirsiniz. Hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ya da dilerseniz taze kaşarlı bir tost yiyebilirsiniz. Yapacağınız tostun ekmeği çavdar ya da kepekli olabilir.

√  Tabi bol sıcak sularımızı ve detoks çaylarını da içmeyi ihmal etmiyoruz.

Örnek sahur menüsünü de bu şekilde paylaşıp, konumuzun sonuna yaklaşırken, şu uyarılarımızda yapalım.

Hafta bir gün dileğiniz gibi iftar yapabilirsiniz.

Dilerseniz haftada bir ara öğünde cevizli güllaç tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı bir Ramazan Geçirmeniz Dileğiyle. Hayırlı Ramazanlar

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?