Uzun süredir evde kaldığımızdan dolayı neredeyse spor yada egzersiz yapamaz hale geldik. Bir taraftan yaşamakta olduğumuz olumsuzluklardan dolayı bir taraftan da fazla hareket edemediğimizden dolayı vücudumuzda bir miktar stres birikmeye başladı. Gelin, şimdi hem birlikte bir taraftan vücudumuzdan biriken stersi atıp, bir taraftan harekete geçip, fit olalım. Bu konuda öneriniz, nedir, diye sorduğunuzu hisseder gibiyiz. Hemen sizi yeni fit kalma yollarından biri olan ” hatha yogası ” ile tanıştırmak istiyoruz.
Son günlerde sık sık adını duymaya başladığımız, gün geçtikçe herkes tarafından daha bir ilgi odağı olmaya başlayan hatha yogasını sizler için araştırdık. Şimdi bizimle birlikte hemen hem fiziksel ve bedensel olarak rahatlayıp, hem de daha fit bir görünüme kavuşmaya hazır mısınız ? Hazırsanız, hemen başlıyoruz.
Hatha Yoga Nedir ?
Öncelikle yoga dediğimizde aklımıza hemen birkaç temel yoga hareketleri gelmekte. Yogayı biraz daha derinlemesine düşündüğümüzde daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu görmekteyiz. Örneğin yoganın bir çeşidi olan hatha yogasını ele alalım. Kısaca hatha yogasını tanımlayacak olursak, şunları diyebiliriz.
Bu yoganın temelinde fiziksel bir duruş aynı zamanda nefes teknikleri bulunmakta. Hatha’nın kelime anlamına bakacak olursak ; zorlu aynı zamanda güçlü demektir. Ekstra bir bilgi daha paylaşalım. ” Ha ” kelimesi güneş, ”tha ” kelimesi ise ay anlamına gelmekte. Kelime anlamlarından yola çıktığımızda güneş aktif olmayı, ay ise sezgisel tarafı temsil etmektedir.
Hatha Yogası Nasıl Yapılır ?
Hatha yogasını yapmak için 45 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Hareketlere başlamadan önce vücudumuzu ısıtıyoruz. Nefes ağırlıklı bir meditasyon yaptıktan sonra fiziksel hareketlere geçiş yapıyoruz. Fiziksel hareketlerin sonunda küçük bir meditasyon yapıp, yogayı bitiriyoruz.
Hatha Yogası Hareketleri
- Bharadvaja Çevrilmesi (Bharadvajasana)
Dik bir şekilde yere çöküyoruz. Dizlerimizi sağa doğru büküp, ayaklarımız sola doğru kaydırıyoruz. Bu şekilde hafif bir yan oturuş pozisyonuna geçmiş oluyoruz. Sağ elimizin parmak uçlarını yere bastırıp, başımızı yavaşça sağa doğru çeviriyoruz. Nefes alıp, omurgamızı sağa doğru çevirirken bir taraftan gevşiyoruz. Bu hareketi diğer tarafımıza da uyguluyoruz.
- Navasana-Boat Pozu (Paripurna Navasana)
Şimdi dizlerimizi büküp, ayaklarımız yere basacak şekilde oturuyoruz. Ellerimizi dizlerimizin arkasına alıp, göğsümüzü kaldırıyoruz. Bu sırada nefes alırken sırt kaslarımızdan güç alıyoruz. Bacaklarımızı birleştirip, düz bir şekilde oturalım. Ayaklarımızı kaldırabildiğimiz kadar yukarıya kaldırıyoruz. Bu sırada kollarımızı da yere paralel olacak şekilde uzatıyoruz. Bu pozisyonu yaparken 10 kere nefes alıp veriyoruz.
- Butterfly Pozu (Baddha Konasana)
Şimdi ise bağdaş pozisyonuna geçiyoruz. Bu pozisyona geçmek için ayak tabanlarımız pelvis kaslarına yakın olacak şekilde pelvik kaslarına yakın olacak şekilde birleştirip, dizlerimizi iki yana açıyoruz. Ayaklarımızın dış kısmından tutup, ayak tabanlarımızı birbirine bastırıyoruz. Olduğumuz pozisyonu bozmayacak şekilde öne doğru eğiliyoruz. Bu pozisyonda iken 10 kere nefes alıp veriyoruz.
- Camel Pozu (Ustrasana)
Şimdi hareketimizde ise dizlerimizin üzerinde oturmadan dik durup, bacaklarımızı birleştiriyoruz. Karnımızı iyice içine çekip, omuzlarımızı geriye doğru bırakıyoruz. Göğsümüzü yukarı doğru kaldırdığımızda belimizi uzatıp, geriye yaslanarak topuklarımıza dokunuyoruz. Bu pozisyondayken birkaç nefes alıp veriyoruz. Sonra derin bir nefes verip, başlangıç pozisyonuna geri dönüyoruz.
- Bow Pozu (Dhanurasana)
Son harekete geldik. Avuçlarımız yukarı bakacak şekilde yüz üstü uzanıyoruz. Kollarımızı arkaya doğru uzatıp, dizleri ve ayak bileklerini tutuyoruz. Karnımızı iyice içeri çekip, göğsümüzü öne doğru çıkartıyoruz. Nefes alırken ayak bileklerimizi kendimize doğru çekip, vücudumuzu mümkün oldukça esnetiyoruz. Bu hareketi yaparken kürek kemiklerimizi birbirine doğru yaklaştırmaya çalışıyoruz. 10 kere derin derin nefes alıp hareketi sonlandırıyoruz.
Hatha Yoganın Faydaları Nelerdir ?
Biraz öncede belirttiğimiz gibi hatha yoganın temelinde zihni ve bedeni arındırmak vardır. Bazı belirli duruşlar ile nefes alış verişini destekleyip, hem fiziksel hem de bedensel tıkanıklığı gidermeye çalışmaktır. Bu temel ilkelerden yola çıkarak bu yoganın bedenimize ve zihnimize sağladığı faydalar nelerdir, bir bakalım.
✔ Sırt veya boyun ağrısı gibi herhangi bir fiziksel ağrınız var ise bu ağrıları gidermeye yardımcı olur.
✔ Daha sıkılaştırıcı bir vücut, aynı zamanda daha esnek bir vücuda sahip olursunuz.
✔ Bir taraftan metabolizmamızı hızlandırırken, bir taraftan da bağışıklık sistemimizi iyileştirmeye yardımcı olur.
✔ Stres ile başa çıkmak
✔ Kaygı ve depresyon gibi durumları engellemeye yardımcı olur.