Kimi zaman kendimizi güçsüz, çaresiz ya da mutsuz hissedebiliriz. Ya bu durumu kabul edip, tüm günümüzü somurtarak geçireceğiz. Ya da olumsuz durumu olumluya çevirip, kendimizi mutlu edeceğiz. ”Bu olumsuz durumdan nasıl kurturabilirim ? ” diyenleri şöyle bir adım öne alalım. Birazdan paylaşacağımız psikolojik öneriler ile kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.
Öncelikle gözlerinizi kapatın, içinizden beşe kadar sayıp, nefes alıp verin. Şimdi gözlerinizi açın, kendinizi ödünlendirmek için güzel bir kahve, çay ya da bitki çayı yapın. İçeceğimizde hazır olduğuna göre en rahat köşenize geçip, konumuzu okumaya devam edin. 😉
Güçlü Hissetmenize Yardımcı Olacak Psikolojik Hileler
- Diyelim ki, stresli veyahut gergin olmanıza neden olan bir durum söz konusu. Böyle bir durumda sakız çiğnemenizi veya yemek yemenizi öneririz. Neden, diye soracak olursanız, kısaca şöyleye açıklayabiliriz. İlken beyin, yemek yediğimiz sırada, herhangi bir tehlikenin olamayacağına karar vermekte. Böylelikle gerginliğiniz bir tık olsun, azalmış olur.
- Biliyorsunuz stresin ve gerginliğin neden olduğu nefes darlığı kalbimizin hızlanması gibi fiziksel etkiler aynı zamanda heyecanın ve neşeninde neden olduğu işaretlerle aynıdır. Bu bilgi ışığından yola çıkarak kendinizi stres altında hissetiğinizde, tanımlamayı yeniden yaparsanız, stersli durumu neşeli duruma çevirebilirsiniz. Olumsuz durumu olumluya çevirmek elinizde.
- Aklınızda bulunsun, duygusal tepkiler, duyguları tetiklemektedir. Örneğin kendinizi mutlu hissetmek istediğinizde içinizden hiçte gülümsemek bile gelmiyorsa, bile gülümseyin. Gülümsemek için komik videolara bakabilirsiniz, fırkalara göz atabilirsiniz.
- Diyelim ki oldukça önemli bir görüşmeniz var. Kendinizi oldukça gergin hissettiğinizi varsayalım. Hemen olduğunuz yerde oturun, gözlerinizi kapatıp, nefes egzersizi yapın. Ardından görüşeceğiniz kişi yada kişileri, sanki daha önceden tanıyor, eski bir dostunuzmuş gibi hayal edin. Kendinizi rahatladıkça , çevrenizdeki kişi ya da kişilerinde rahatladığını göreceksiniz.
- Karşınızdaki insana bir soru sorduğunuzu varsayalım. Karşınızdaki kişi size cevap olarak kaçamak veyahut eksik cevap verdiği diyelim. Bu durumda hemen soru sorduğunuz kişiyle göz kontağı kurup, bir süre sessiz kalın. Bu durumda soruyu yöneltiğiniz kişi yetersiz cevap verdiğini varsayıp, sizinle konuşmaya devam edecektir.
- Küçük bir tüyo. 😉 Bazı insanlar zeka ile özgüven arasındaki farkı pek bilmezler. Eğer siz ne yaptığınızından son derece emin görünürseniz, çevrenizdeki insanlar sizin zeki olduğunuzu düşünüp, birer birer etrafında toplanmaya başlayacaktır.