Prematüre Bebek Nedir ?
Prematüre Bebekler Nasıl Beslenmeli ?
Evde Prematüre Bebek Temizliği Nasıl Olmalı ?
Yukarıdaki sorulardan da anlaşılacağı üzere bu konumuzda prematüre bebekler hakkında bilgi vereceğiz. Sevgili anneler eğer sizlerde bazı beklenmedik durumlardan dolayı erken doğum yapmak zorunda kaldıysanız, bu konumuzda sizlere yardımcı olmak adına Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Prof. Dr . Filiz Bakar‘ın bu konu ile ilgi bilgilerden bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Prematüre Bebek Nedir ?
Bildiğiniz gibi normal gebelik süreci 38 hafta ile 42 hafta arasında tamamlanmaktadır. Bazı nedenlerden dolayı eğer gebelik süreci 37 haftalıktan önce sonlandırsa dünyaya gelen bebeğe prematüre denir.
Bebek anne karnındaki süreci tam olarak tamamlayıp dünyaya gözlerini erken açtığından dolayı, bir takım sıkıntılar yaşanabilir. Böyle bir durumda öncelikle paniğe ve tedirginliğe kapılmayın. İyi bir bakımla bebekler dünyaya tutarak, sağlıklı bir şekilde büyüdüklerini unutmayın. Bu süreçte prematüre bebeklerin özellikleri, bakımı ve beslenmesi gibi konular ilgi doktorunuzdan bilgi alırsanız, bebeğinizi daha sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olmak adına prematüre bebekler ile ilgi birkaç özelliği sıralamak isteriz.
Prematüre Bebeklerin Bilinmeyen Özellikleri
👉 Dünyaya gözlerini çok erken açtıkları için küçükler.
👉 Fiziksel olarak baktığınızda ilk etapta başı vücut oranına göre daha büyüktür.
👉 Unutmayın, bebek dünyaya ne kadar erken gelirse, bazı olumsuz durumlarla, sorunlar ile karşılaşmanız daha yüksektir.
👉 Bu tür vakalarda bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimi tamamlayıp, dünyaya tutulması için doğar doğmaz yeni doğan bakım ünitesine alınarak, doktor ve hemşireler gözetiminde sıkı bir kontrol altında tutulurlar.
👉 Bu süreç içinde anne sütünü alamayan bebekler ağız yolu ile ne kadar besin alırsa, büyümesi ve gelişim süreci o derece iyi olur.
👉 Yeni doğan bakım ünitesinde gelişmesini tamamlayan bebekler evde de iyi bakıldığı sürece kendisini daha çabuk toparlar ve çevresine daha çabuk adapte olur.
Evde Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalı ?
Bebek hastaneden taburcu olmadan önce evde bakımı ile ilgili ailenin bilinçli aynı zamanda kendilerini hazır hissetmeleri gerekir. Bu nedenle hastaneden taburcu olmadan önce ailenin evde bebeğe nasıl bakacakları ,bakımın nasıl olacağı, alt bakımı ve banyosu hakkında iyice bilgilendirilmesi gerekir. Tabi bunların yanı sıra beslenme hakkında da detaylı bilgiler edilmeli.
Evde Prematüre Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı ?
Sevgili anneler bildiğiniz gibi bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi aynı zamanda bazı hastalıklardan korunması için anne sütü oldukça önemlidir. Tıpkı normal bebekler gibi erken doğan bebeklerde ilk etapta mümkün oldukça anne sütü ile beslenmelidir. Tabi sizin de taktir ettiği gibi prematüre bebekler ilk doğdukları anda belli bir süre hastane ortamında kaldığı için eve geldiğinde süt emmeyi red edebiliyor. Tabi emme gücü güçsüz olduğundan dolayı ilk etapta anne göğsünü emmek zor olabiliyor. Bu durumda mümkün oldukça bebeği emmeye alıştırmak için sık sık alıştırma yapmakta fayda var. Eğer emmiyorsa, böyle bir durumda anne sütü sağılarak verilebilir.
Sağılmış anne sütü ile ilgili önemli bir dip notu da hemen yeri gelmişken paylaşalım. Sevgili anneler sağmış olduğunuzu sütü oda sıcaklığında en fazla 3 saat, buzdolabında 3 gün ve derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.