Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Sahurda Bunları Yemelisiniz

Sağlıklı bir şekilde Ramazan ayını geçirmemiz için sahurda yediklerimiz oldukça önemlidir. Peki, bizi gün boyu tok tutacak, iftar vakti geldiğinde kontrolsüz bir şekilde yemek yememek için sahurda ne yemeliyiz ? Şimdi bu sorunun yanıtını vermek üzere Beslenme ve Diyet Uzmanlarının bu konu hakkındaki bilgilerini sizler ile paylaşıyoruz.

Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz ?

Birçoğumuz artık günlük rutimizde az ama sık yeme alışkanlığını benimsemiş durumdayız. Bu alışkanlığımızı Ramazan ayı boyuncada sürdürmek için gün içerisinde alamadığımız besin öğelerini ve kalorileri dengelememiz gerekir. Bu nedenle de ögün sayımızı mutlaka artırmalı ve mutlaka sahur yapmalıyız. Aklınızda bulunsun ! Gün boyu aç kalıp, iftar vakti geldiğinde de birdenbire yemek yemek insulin sekresyonunu olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun sonucunda da çok karbonhidrat içermekte olan yüksek sağlıksız besinleri daha fazla yemek isteyeceğiz.

Sahurda Ne Yemeliyiz ?

Keyif dolu sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için sahurda şunlara dikkat etmelisiniz.

sahurda ne yenir
  • Sahura mutlaka kalkıyoruz. Sahura kalktığımızdan dolayı hem metabolizmamız hızlanacaktır , hem de açlık süremiz azalacaktır.
  • Sahurda tüketeceğimiz besinlerin öncelikle uykuya geçiş için uygun olmalı. Gün boyu bizi tok tutmaya yardımcı olacak karbonhidrat, protein ve yağ içeren besinler yemeliyiz. Yeteri miktarda sıvı tüketmeyi ihmal etmiyoruz. Bağırsaklarımızın düzenli bir şekilde çalışması içinde lif içeriği yüksek olan besinler tüketmeye özen gösteriyoruz.
  • İfar ile sahur arasında su tüketimi sık aralıklarla olmalı. Mümkün oldukça da 2,5 litrenin altına düşmemeliyiz. Bu arada aklınızda bulunsun ! Suyunuzun içerisine 1 yemek kaşığı kadar ev yapımı sirke eklemek sindirime yardımcı olacaktır.
  • Gün içerisinde kaybetmiş olduğumuz suyu yerine bırakmak için sahurda komposto ve hoşaf tüketebilirsiniz.
  • Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir, ayran hafif ve protein yönünden zengin besinler tüketmelisiniz.
  • Mümkünse sahurda kahvaltı yapın. Peynir, süt, suda bekletimiş zeytin, mevsim sebzeleri bol söğüş, kuru yada yaş meyve, ceviz, çiğ badem. Tam buğday yada çavdar ekmek ve süt ( yoğurt, ayran yada kefir de tercih edebilirsiniz.)
  • Sahurda mümkün oldukça hamurlu yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak duruyoruz.
  • Sahurda meyve yiyecekseniz öncelikliğinizi elmaya vermeye öneririz. Çünkü elma, pektin içerdiğinden dolayı sizi hem tok tutacaktır hem de sindirim sistemize yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bir Konu : ” Tok Tutan Nefis Doyurucu Sahur Menüsü Hazırlıyoruz !

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?