Hicri tavkime göre Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelmektedir. Belki duymuşsunuzdur. Şevval ayının içerisinde 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Biraz bilgilerimizi tazelemek adına Şevval orucu hakkında kısa bir bilgi paylaşalım.
Şevval Ne Demektir ?
Öncelikle Şevval’ın kelime anlamına bakalım. “Yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarındaki şevl kökünden türeyen şevvâl kelimesi kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır.
Şevval Orucu Nedir ?
Bildiğiniz üzere Ramazan ayından sonra Şevval ayının içerisinde 6 gün oruç tutulmaktadır. Bu tutulan oruca Şevval orucu deninmektedir.
Peygamber Efendimiz (sas), Şevval ayında altı gün oruç tutmuş ve tutulmasını tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber’in, “Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” (Müslim, “Ṣıyâm”, 204) mealindeki hadisi dikkate alınarak bu ayda altı gün oruç tutmanın müstehap olduğu kabul edilmiştir.
Ramazan Ayında Tutamadığımız Oruçları, Şevval Orucu Niyetine Tutabilir miyiz ?
Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.
Kaynak : ” Din İşleri Yüksek Kurulu ”