Spiral Nedir ? Spiral Nasıl Takılır ? Spiral Hakkında Merak Edilenler
Herkesin kedine göre bir doğum kontrol yöntemi vardır. Kimisi ertesi günü hapı kullanır, kimisi diyafram yöntemi, kimisi ise nuvaring tercih edilir. En çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden bir diğeri ise spiraldir. Spiral ile ilgili aklınızdaki sorulara bu yazımızda yanıt bulabilirsiniz.
Spiral Nedir ?
Spiral T şeklinde olup, 2- 3 cm boyunda bir araç olup, rahim içine yerleştirilen bir araçtır. Boyut olarak küçük görülen bu aracın üzerinde gebeliğin oluşmasını engelleyen özel bakır teller bulunmaktadır. Bu aracın farklı çeşitleri arasında yer alan hormonlu spiral bir taraftan hormon salgılar, bir taraftan ise embriyoyu tutarak etkisiz hale getirir.
Spirali Kimler Taktırabilir ?
Her ay düzenli ya da düzensiz regl olan her kadın taktırabilir. Tabi bu aracı taktırmadan önce doktor onayın olması gerektiğini de unutmayın.
Kimler Spiral Kullanamaz ?
Eğer rahimde herhangi bir rahatsızlık ya da hastalık söz konusu ise bu yöntemi kullanılmazı önerilmez. Şu durumlarda spiral kullanılmaması önerilmektedir ;
♥ Daha önce bir dış gebelik geçirildiyse
♥ Genital enfeksiyon durumlarında
♥ Rahim anomalisi bulunlar
♥ Eğer meme kanseri riskiniz var ise ya da meme kanseri iseniz
♥ Bakıra karşı alerjiniz var ise
Spiral Ne Zaman ve Nasıl Takılır ?
Herhangi bir gebelik şüpheniz olmadığı herhangi bir dönemde taktırabilirsiniz. Eğer doğum yaptıktan sonra spiral taktırmayı düşünürseniz, istediğiniz zaman belli bazı doktor kontrollerinden geçtikten sonra taktırabilirsiniz.
Spiralin nasıl takıldığına gelecek olursak ; basit bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Bu aracı takmak için bazı işlemlerden geçilir. Öncelikle bu aracı takacak olan kadın muayene masasına yatar. İlk işlem olarak vajina kanalını açmak için spekulum adı verilen plastik bir alet takılır. Hem vajinanın içerisi hem de rahim ağzı antiseptik bir solüsyon yardımı ile iyice temizlenir. Sonra doktor rahim ağzına tenekulum adındaki bir aleti tutarak hazırlamış olduğu spirali rahim ağzından içeriye doğru yerleştirir. Bu işlemler yaklaşık 6 -7 dakika tutar.
Sağlıklı Günler