Bu akşam ilk teravih namazı kılınacak. İlk sahura kalkılacak. Yarın sabah ilk orucumuzu Allah’ın izniyle tutacağız. Ramazan ayı tüm dünyaya barış ve huzur getirsin. Tüm İslam Âlemin Ramazan ayı mübarek olsun.
Teravih Nedir ?
Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih dinî bir terim olarak Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.
Teravih Namazı
Teravih namazı, ramazan ayında kılınan sünnet bir namazdır. Teravih, orucun değil, ramazan ayının sünnetidir. Bundan dolayı herhangi bir sebepten ötürü oruç tutamayanlar da teravih namazı kılabilirler. Teravihi kadın erkek, yerleşik yolcu, herkes kılabilir. Teravih namazının vakti, yatsı namazının kılınmasından sonra başlar, fecrin doğuşuyla sona erer.
Teravih Namazının Kılınışı
Teravih yalnız kılınabileceği gibi cemaatle de kılınabilir. Yatsı namazında cemaate yetişemeyen
kimse teravih ve vitir namazlarında imama uyabilir. Bu durumda önce yatsı namazını kılar, sonra
imama uyar. Kılamadıklarını da sonra kılar. Cemaatle kılındığında imam kıraati açıktan yapar, cemaat ise susup dinler.
Teravih namazı, dört rek‘atta veya iki rek‘atta bir selâm verilerek toplamda en az sekiz, en çok yirmi rek‘at olarak kılınır. İki rek‘atta bir selâm verilirse sabah namazının sünneti gibi, dört rek‘atta bir selâm
verilirse yatsı namazının sünneti gibi kılınır. Her selâm verişten sonra biraz dinlenilir. Bu dinlenme esnasında dualar edilir. Cemaatle kılınan teravih namazının ardından vitir namazı da kılınabilir.
Şâfiî mezhebinde teravih namazı ikişer rek‘at olarak kılınır.
Teravih Namazına Nasıl Niyet Edilir ?
İmama uyarak kılınacaksa euzu besmele çekerek “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya uydum imama” denilir. Ferdi olarak kılınacaksa “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya” denilir.
1. Rekat
1. (Erkekler ) Eller kulak hizasına kaldırılır, Allahuekber diyerek namaza başlanır. ( Kadınlar ise ; el parmaklarının uçları omuzları hizasına gelecek kadar kaldırırlar )
2. Gizlice Sübhaneke duası okunur.
3. Euzu Besmele çekilir.
4. Fatiha Suresi okunur.
5. Zammı Sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.
6. Allahuekber diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.
7. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Lekel Hamd denilir.
8. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.
9. İki defa secde yaptıktan sonra ‘Allahuekber’ denilerek ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat
10. Ayağa kalkıldığında Besmele ve Fatiha suresi okunur.
11. Zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.
12. ‘Allahukber’ diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.
13. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Leke’l-Hamd denilir.
14. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.
15. Oturulduğunda; Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir.
16. Eğer dört rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda Ettehiyyatü ve Salli, Barik duaları okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3 ve 4. Rekat
Kalan iki rekat, aynı ilk iki rekat gibi kılınır. Ettehiyyatü ve Salli, Barik dualarınsan sonra önce sağa sonra sola “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diye selam verilir.
Not: Şayet teravih namazı cemaatle kılınacaksa fatiha ve zammı sureleri imam açıktan okur cemaat dinler.