Zilhicce Ayı ve Zilhicce Ayının Fazileti Nelerdir ?

BİR AYET BİR HADİS Konu: Zilhicce ayı ve fazileti

Ayetler: Fecr suresi:1-2 بسم الله الرحمن الرحيم وَالْفَجْرِۙ ﴿١﴾ وَلَيَالٍ عَشْرٍۙ ﴿٢

﴾ Meal (Kur’an Yolu) ﴾1﴿ Yemin olsun şafak vaktine; ﴾2﴿ On geceye; — Hadisler: 1-Zilhicce ayı hakkında: Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

Esselamu aleyküm ve rahmetullah! Zilhicce, hicrî -kamerî ayların sonuncusu olup, hac ayıdır. Cenabı Hakk katında değerli mekânlar ve değerli zamanlar vardır. Bunlar, kulları için çok önemli fırsat mekânları ve zamanlarıdır İşte o kıymetli zamanlardan birine daha bu gün akşam namazı vaktiyle birlikte kavşmuş olacağız inşaallah! Rabb’im mübarek eylesin. Yukarıdaki hadis i şerifte de beyan buyruldugu üzere önümüzdeki şu on gün, kıymeti hesapsız olan vakitlerdir.

Mübarek topraklarda binlerce hacı adayı kardeşlerimizin de heyecanlarının zirveye çıktığı güzel günler bu günler.Rabbimizin bizlere ikram ve ihsanda bulundugu bu zamanların her anını, şuuruna erip değerlendirenlerden olalım inşaallah! Bu ayın onuncu günü kurban bayramına da ulaşmış olacağız.

Rabb’im kurbanlarımız başta olmak üzere tüm ibadetlerimizi makbul eylesin! Bu arada şunu da hatırlatmak isterim. Rasûl-i Ekrem’den nakledilen, “Kesecek kurbanı olan kimse zilhicce ayı girince kurbanını kesinceye kadar saçından ve tırnaklarından hiçbir şey kesmesin” meâlindeki hadisini (Müslim, “Eḍâḥî”, 42) dikkate alan Mâlikî, Şâfiî ve bir kısım Hanbelî fakihine göre kurban kesecek kişinin zilhicce ayı girince kurbanını kesinceye kadar saçlarını ve tırnaklarından hiçbir şey kesmesin” meâlindeki hadisini (Müslim, “Eḍâḥî”, 42) dikkate alan Mâlikî, Şâfiî ve bir kısım Hanbelî fakihine göre kurban kesecek kişinin zilhicce ayı girince kurbanını kesinceye kadar saçlarını ve tırnaklarını kesmesi mekruhtur. Hanefî mezhebi fakihleri ise,bunu tavsiye olarak anlamışlardır. Yine de ihtiyaten buna uymakta yarar vardır diye düşünüyorum. Günümüz hayırlı, kazancımız bereketli, vücudumuz sıhhatli, amellerimiz salih, dualarımız kabul olunan dualardan olsun! Âmin âmin Ya Rahmân Ya Muîn!

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?